Het verhaal van een gebruiker.

Ik zit te wachten, mijn spieren doen pijn, ze trekken samen, ik moet weer eens gapen, een rilling trekt door m,n lijf, kippevel op mijn armen de haren recht overeind, het zweet loopt me van de rug, koud zweet ik voel het over m,n hele lijf, mijn ondergoed is kletsnat, ik zit te wachten op mijn dope. Ik wacht op een medegebruiker die mij wat komt brengen. Als ik de motor van een auto hoor; meer dan een straat verwijderd van mijn huis veer ik op, ik kan de auto nog niet zien maar een geruststelling gaat al door mijn lijf ik weet dat hij er aan komt, ik weet hoe hij rijd, optrekt, hoe de motor klinkt, nog een paar seconden en hij komt om de hoek, nu visuele bevestiging, het zweten, de spierpijn het wordt direct wat dragelijker, ik ren naar de voordeur nu kan het niet lang meer duren. Als hij naar mijn voordeur loopt sta ik al te wachten,waar zijn de bolletjes, ik hoor wat hij zegt geef antwoord maar de betekenis van het gesprekje dringt niet tot me door. Ik gooi dope op een stuk zilverfolie, doe er direct een aansteker onder en begin te roken, begeerte overmand me, niet lettend op verspilling zuig ik een beste wolk rook in mijn mond, mijn longen vullen zich met rok en m,n mond vult zich met speeksel, veel speeksel, ik kwijl en spuug het uit, de spanning ontlaadt zich bij het uitblazen van de rook, 1 a 2 seconden en dan dringt de verdoving in mijn hersenen door, snel nog een chinees, weer vullen mijn longen zich, nu gaat het kalmer aan, rust vult mijn geest, ogen, oren ontspannen zich; de concentratie ebt weg en een zaligheid overmant me.....

Wat houd het in om een verslaafde te zijn, gevoelsmatig? Een verslaafde leeft in een wereld van begeerte, angst, euforie, pijn en soms schuld. Hij leeft in een wereld van verdrukte of onderdrukte gevoelens. Als je als verslaafde toegang hebt tot de juiste middelen en in mijn geval waren dat voornamelijk drugs ben je in staat je gevoelswereld te bewerken, dit gebeurt natuurlijk niet echt bewust, je denkt gewoon dat je gebruikt omdat je je verveelt of omdat je gewoon lekker vindt, ze heten natuurlijk niet voor niets genotsmiddelen, maar je bewust afvragen waarom je gebruikt dat doe je niet? Waarom zou je, dat is alleen maar confronterend en daar zit je toch niet op te wachten. De belangrijkste vraag is hoe kom ik de komende uur, dag of week aan m,n gebruiksmiddelen. Die middelen heb je primair nodig om lichamelijke ontwenningsverschijnselen (lees pijn en ongemak) te voorkomen of weg te werken, en ontwenningsverschijnselen maken een behoorlijke gedrevenheid los.

Als verslaafde verander je van persoonlijkheid, je loopt deuk na deuk op en dat tast je gevoel van eigenwaarde aan, zonder middelen ben je je zelfvertrouwen en zelfbewustheid kwijt. Als verslaafde vervagen dus ook je morele normen als je maar vaak genoeg angst of pijn hebt die je moet onderdrukken dan telt het niet zo meer wat anderen van je denken

Wat ook weer conflicten met zich mee kan brengen, want hoe belangrijk is die omgeving voor ons. Toch word het primaire doel als eerste vervult, weg pijn en vervelende gevoelens. Als je hiervoor moet stelen dan zul je er zolang je gebruikt er niet erg veel problemen mee hebben.

De gevoelswereld van een drugsverslaafde? Als gebruiker ben je in staat je gevoelens te manipuleren, b.v. heroïne geeft je aanvankelijk zelfvertrouwen, een gevoel van zekerheid, daarnaast heb je die intense roes van gelukzaligheid.

Maar naarmate je langer dempers gebruikt zal je gevoel echter steeds meer afvlakken, je valt steeds verder weg in een wereld van leegte en apathie. Als je niet kunt gebruiken heb je primair pijn en als dat verholpen is leef je in een wereld die niets betekent. Alleen sterke prikkels (problemen?) van buiten kunnen nog een ander gemoed oproepen.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Eén van de bekendste theorieën over de hiërarchie van behoeften is afkomstig van de gedragswetenschapper Maslow. Aan het fundament van zijn piramide vinden we de fysiologische behoeften. Als die niet voldaan zijn, vragen zij dusdanig om aandacht, dat het moeilijk is om een stapje hoger in de piramide te komen. Hoe meer de basisbehoeften voldaan zijn, des te meer tijd en aandacht we kunnen besteden aan stapjes hoger in de piramide. Maslow in het kort, click op de afbeelding.
Top