Internet bestaat nog geen twee decennia, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van informatie, communicatie en amusement voor een inmiddels zeer grote groep mensen.
Tegenwoordig kun je bijna niks zonder internet. Je hebt internet nodig bij internetbankieren, belastingaangifte doen en veel informatie is online te vinden. Van iedereen, jong en oud, wordt verwacht dat hij of zij gebruik maakt van internet. Veel communicatie verloopt via internet: marketing, contacten met vrienden en er wordt zelfs steeds meer hulpverlening online aangeboden. Zo wordt er bijvoorbeeld online hulpverlening geboden voor mensen met angsten en depressies. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van internet. Er is veel informatie te vinden en veel is vanuit huis te regelen. In Nederland maakt minstens 90,9 % van de bevolking gebruik van internet en dit zal in toekomst toenemen (bron: Eurostat Communications Committee 2010). In Nederland gebruiken mensen gemiddeld meer internet dan in de meeste andere Europese landen. Hier zit echter ook een keerzijde aan. Er zijn mensen die zo veel gebruik maken van internet dat ze sociaal geïsoleerd raken waardoor de computer hun ‘beste vriend’ wordt. Dan kan er sprake zijn van een internetverslaving.
Wat is internetverslaving? Internetverslaving is niet officieel erkend als verslaving, maar hier komt in de toekomst verandering in. Internetverslaving begint vaak als een onschuldige hobby, zoals gamen en online winkelen. Langzamerhand kan het internetgebruik centraal gaan staan in je dagelijkse leven . Er zijn veel overeenkomsten met andere verslavingen, zoals alcohol- en drugsverslaving. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat internetverslaving dezelfde verstoring in de hersenen veroorzaakt als verslaving aan alcohol, cocaïne en cannabis.
Door internetverslaving kun je de controle verliezen over je leven. Het is een obsessie die je leven in beslag neemt, je vrije tijd opslokt en waardoor je geen sociaal leven meer hebt. De meest voorkomende vormen van internetverslaving zijn verslaving aan chatten, porno, sociale media en gamen. Er zijn in Nederland ongeveer 12.000 tieners verslaafd aan gamen (bron: onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam,2011) Wanneer verslaafde mensen hun computer niet meer mogen gebruiken ontstaan er ontwenningsverschijnselen, zoals obsessieve gedachten en oncontroleerbare typbewegingen van hun vingers.
Symptomen van internetverslaving Kenmerken van internetverslaving zijn onder andere slaaptekort, branderige ogen en vaak achter een computer zitten. De grotere problemen die zich voordoen, uiten zich vooral in moeite met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan moeilijkheden in je werk en je hobby’s. Daarnaast kun je je sociale relaties en persoonlijke hygiëne gaan verwaarlozen door je continue drang om te internetten. Verder kan het zijn dat je niet op tijd eet, waardoor je ondervoed kunt raken. Deze signalen zijn belangrijk om te weten en te herkennen om internetverslaving te kunnen voorkomen.
Waarom kunnen mensen aan internet verslaafd raken? De redenen waarom iemand verslaafd raakt aan internet hebben te maken met de persoon zelf en met de maatschappij waarin hij of zij leeft. Internet biedt verschillende mogelijkheden waardoor het verslavend kan werken bij mensen. Het is gemakkelijk voor mensen om hun behoeften te vervullen, zoals in sociaal contact, erkenning, status en prestige. Verder biedt internet de mogelijkheid om te vluchten uit deze wereld, om bijvoorbeeld even je dagelijkse zorgen te vergeten. Bepaalde mensen blijken vatbaar voor verslaving. Denk hierbij aan mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, geen sociale contacten hebben en eenzaam zijn. Verder zijn er ook mensen die extra gevoelig zijn voor de beloningen die internet geeft, zoals in het geval van gamen en chatten. In het geval van gamen is het gevoel dat je krijgt bij winnen een beloning. Tijdens chatten is het gevoel van sociale verbondenheid prettig. Tenslotte speelt de omgeving een belangrijke rol. Als er niet voldoende middelen beschikbaar zijn voor amusementen, gaan mensen die elders zoeken. Dan kunnen ze op internet uitkomen. Bovendien is internet altijd toegankelijk in tegenstelling tot andere manieren om je te vermaken, zoals bioscopen en pretparken.
Door: Ahmed Ahmadi, Suzanne Kuhlman, Lorian van Pijkeren, Arjen van der Wal, mei 2013’